Thuis in Hongarije
Zorgeloos genieten!
  • Registreer

1 items tagged "historie"

Resultaten 1 - 1 van 1

Toeristische informatie Boedapest

 

Bezienswaardigheden:


Matthiaskerk (Mátyás-templom)
In 1276 is er voor het eerst sprake van de Matthiaskerk. Ooit was hier een machtsstrijd gaande tussen de pastoor van deze door Hongaren bezochte kerk en zijn collega van de Onze Lieve Vrouwenkerk van de Duitse parochie. In de Turkse tijd diende de kerk als gemeenschappelijk gebedshuis voor alle gezindten, tot deze tot moskee werd omgedoopt. In de Tweede Wereldoorlog liep de kerk zodanig veel schade op, dat ze op de 15e–eeuwse toren na, afgebroken moest worden.

De kerk is gebouwd in de 13e eeuw, vergroot in de 14e eeuw en in latere eeuwen hier en daar gewijzigd. Binnen vindt u de graven van Hongaarse koningen, evenals een klein museum. Oorspronkelijk was dit een parochiekerk voor de Duitse burgers in het stadsdeel Buda. Het huidige neogotische uiterlijk is tussen 1873 en 1896 tot stand gekomen naar een ontwerp van de architect Schulek. Naast de kerk staat een standbeeld van Koning Stefan I, de stichter van Hongarije.

 

 

De Máthiyás Kerk in Boedapest

 

Vissersbastion (Halászbástya)
Vanaf eind 19e , begin 20e eeuw gebouwde ‘bastion’ heeft u een prachtig uitzicht op een groot deel van Boedapest en omgeving. Ook dit bouwwerk is ontworpen door Schulek ter gelegenheid van de viering van het millennium. Men vermoedt dat hier ooit een vismarkt was, vandaar de naam Koningsburcht (Budavári palota). Ooit stond hier een 13e-eeuws burchtpaleis. Na de verwoesting door de Turken in de 16e eeuw heeft hier nooit meer een Hongaarse koning gewoond. De Turken veranderden de burchtkapel in een moskee en bouwden de Karakas-Pasjatoren. De burcht werd pas in het begin van 19e eeuw weer opgebouwd door Fortunato Prati. In de Tweede Wereldoorlog brandde de burcht grotendeels af. Sinds 1950 werd begonnen met de wederopbouw waarbij zeer kostbare vondsten werden gedaan. Deze zijn tegenwoordig te zien in het, in de burcht gevestigde, Hongaars Nationaal Museum en het Budapest Historisch Museum. In de burcht kunt u ook een bezoek brengen aan de Hongaarse Nationale Bibliotheek.

 

St. Géllert, de beschermheilige van Boedapest

 

Gellért berg (Gellérthegy)
Deze berg is vernoemd naar de Venetiaanse abt Gerhard. Ooit is hij door Stefan I ontboden om onderwijs te geven aan Prins Emmerik. Hij sneuvelde tijdens de massale vervolgingen van Christenen ten gevolge van de machtsstrijd om de troonopvolging van Stefan I. Hij zou door zijn vijanden in een ton vanaf de top zijn geworpen. Op de top van de berg staat het Russische bevrijdingsmonument. Na de revolutie van 1848 liet Franz Joseph de citadel bouwen. De Gellért berg is vooral beroemd om het prachtige uitzicht die hij biedt over de Donau en het stadsdeel Pest. Onder aan de heuvel staat het befaamde Hotel Gellért, een in Jugendstil opgetrokken gebouw waar men in prachtige ‘Romeinse’ thermen kan baden.

 

Het Gellért hotel bij de Gellért berg in Boedapest

 

 

Kettingbrug (Széchenyi Lánchid))
De Engelsman Tierney William Clark ontwierp deze eerste vaste brug over de Donau die in 1849 voor het verkeer geopend werd. In 1944/1945 werd de hele brug verwoest, in 1949 weer herbouwd. De brug wordt ’s avonds verlicht door honderden lampen wat zeer indrukwekkend is.

 

Kettingbrug (Széchenyi Lánchid

 

Parlementsgebouw (Országház)
Dit werkelijk immens grote gebouw (268 meter lang en 118 meter breed) werd in 1904 geopend. De bouwstijl is oriëntaals-neogotisch-byzantijns en werd ontworpen door Imre Steindl. Een aardig detail is dat de oevers versterkt moesten worden met betonplaten, omdat deze het gewicht van het gebouw niet konden dragen. Let op: u kunt slechts toegangskaarten voor een bezoek kopen indien u een paspoort toont.

 

 Boedapest Parlementsgebouw 

 

Szent István Bazilika (Sint-Stefanusbasiliek)
Op de Szent István tér staat dit imposante gebouw. De bouw van deze kerk nam 60 jaar in beslag. De bouw duurde zo lang omdat in 1868 de koepel, die nu zo’n 96 meter hoog is, bezweek onder zijn eigen gewicht. De kerk bevat een zeer beroemde schatkist met daarin de gebalsemde rechterhand van St. Stefanus.

 

 Sint-Stefanusbasiliek (Szent István Bazilika)

 

Margareta-eiland (Margitsziget)
Door de grillige loop van de Doanu zijn vlak bij elkaar drie eilanden ontstaan: Szentendrei-eiland, Csepel-eiland en Margareta-eiland. Dit laatste eiland (ca. 2,5 km lang en 500 m breed) werd al in de Middeleeuwen bewoond. In die tijd had het de naam Hazeneiland en diende als jachtgebied voor de edelen.
Op dit autoloze eiland kunt u middeleeuwse kloosterruïnes bezichtigen, een bezoek brengen aan de kleine dierentuin, zwemmen maar natuurlijk ook heerlijk wandelen in het park met de eeuwenoude bomen en talrijke rozenstruiken.

Stadsbos (Városliget)
In dit bos vindt u veel musea, het Széchenyi-mineraalbad, een botanische tuin en de stadsdierentuin.

Gödöllö (het Paleis van Sissi)
Het paleis in Gödöllö is eigenlijk het paleis van Sissi. Het werd gebouwd door Graaf Antal Grassalkovich rond 1730. Het paleis van Keizerin Sissi herinnert ons aan de tijd van de aristocraten met de pronkzalen, fresco's in de kamers en de marmeren baden. 

 

Kasteel Godollo sissi

 

Na de dood van de Graaf Grassalkovich in 1841 stopte de mannelijke lijn van de familie. Hierdoor raakte het Paleis snel in verval totdat het werd gekocht door de Overheid. In 1867 werd het cadeau gedaan aan Keizer Franz Jozef I en zijn echtgenote Elisabeth. Tot 1918 werd er in het Paleis echt geleefd met alle facetten vanuit die tijd.  Het was een echt paleis met een complete hofhouding. In de periode van 1920 - 1944 werd het Paleis gebruikt door Gouverneur Miklós en kwam het onderhoud echt op de achtergrond. Ook ging dit door na het einde van de tweede wereldoorlog in 1945. Tot 1990 werd het Paleis gebruikt door het Hongaarse - en Russische leger. 
Hierna is het Paleis weer helemaal gerestaureerd en heden ten dage een bijzondere toeristische attractie met o.a. het Slottheater, de Balzaal en de geheime Salon van Sissi.

 

Stadspark
Achter het Heldenplein is het stadspark van Boedapest te vinden. In dit park staat het Thermaalbad Széchenyi. Aan de rand zijn de dierentuin en het pretpark. Aan de andere kant het Vajdahunyad kasteel.

 

 Thermaalbad Széchenyi

 

 Kasteel Vajdahunyad

 

Het zeer indrukwekkende monument ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Ontworpen door Imre Varga in 1989. Het monument staat achter de grote synagoge in de Joodse wijk. Op de vele blaadjes van de boom zijn de namen van slachtoffers gegraveerd.

 

Joods monument

 

Voor het geval u nog iets gemist hebt, de kabeltrein, het Huis van Hongaarse wijnen, de grotten van de Szemló-berg, de Hongaarse Nationale Galerij, het Labyrint onder de Burcht van Boeda, de vrijheidsbrug, de Elisabeth-brug, de Watertoren op het Margit-eiland, de Lágymányosi-brug, het Aquincum, de Hongaarse Academie van Wetenschappen, de Hongaarse Staatsopera, de Andrássy-boulevard, het Museum voor Schone Kunsten, het Turks Kuurbad Király, het Buitenzwembad van Gellért, de Grote Markthal, de Winkelstraat Váci utca en de Synagoge.

 

                                                     Opera                                                                                                Nationaal Museum

 

De overdekte markthal. Wat een keuze! 

 

 

Bekijk hier ons aanbod voor een stedentrip of excursie naar het prachtige Boedpest

 

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw reis naar Hongarije en over het boeken van een mooie vakantie bij Ten2Ten Reizen. Uiteraard kunnen wij al uw vragen per mail of per telefoon beantwoorden. Om u echter nog sneller van dienst te kunnen zijn, hebben wij al een mooi overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen die wij ontvangen. Wellicht staat uw vraag en antwoord al in dit rijtje. Bekijk dus snel onze rubriek veelgestelde vragen en laat het vakantieplezier sneller beginnen!

Verhuur uw vakantiehuis

U heeft een vakantiehuis in Hongarije? Heeft u er wel eens over gedacht om dit huis te verhuren? Dan bent u bij Ten2Ten Reizen aan het juiste adres. Wij nemen u alle zorgen uit handen.

Graag informeren wij u over alle mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Wilt u liever persoonlijk contact? Bellen kan ook. Wij helpen u graag met een deskundig advies.

Neem contact met ons op

Fijn dat u gebruik wilt maken van onze diensten. Wij helpen u graag persoonlijk verder met het boeken van een mooi vakantiehuis of een bezienswaardige rondreis in Hongarije. Neem contact met ons op om al uw wensen te bespreken:

Ten2Ten Reizen is onderdeel van 'Van Tuijl Recreatie'
Burg. H. Blokstraat 25
4286 CB Almkerk

Telefoon: 0183-302882

Uiteraard kunt u al u vragen en wensen ook aan ons mailen, door gebruik te maken van ons contactformulier. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.