Thuis in Hongarije
Zorgeloos genieten!
  • Registreer

4 items tagged "strand"

Resultaten 1 - 4 van 4

Toeristische informatie Tiszameer en Poesta Hongarije

 

Tisza-meer, met zijn grote baaien, stille rivierarmen, tal van eilanden en een rijke vis- en wildstand treft u hier aan. Het Tisza-meer heeft het op één na grootste wateroppervlakte (127 km2) van het land. Het ondiepe, snel opgewarmde water is heerlijk om in te zwemmen, het diepere deel van het meer is uitstekend geschikt voor watersport. Behalve zeilen, waterskiën en surfen kunt op het Tisza-meer ook met een motorboot en jetski varen. Langs de 80km lange oever vindt u recreatiegebieden, openbare stranden, campings en verhuurbedrijven. Ook zijn er voor de vissers en jagers voldoende mogelijkheden. 

 

Het Tiszameer, de ultieme plek voor vissers en een mooie kanotocht

 

Abádszalók, dit vakantiedorp in de zuidhoek van het Tisza-meer is een sport- en waterrecreatieparadijs. Vooral voor gemotoriseerde watersport zijn er veel mogelijkheden in de enorme baai van Abádszalók. Tevens bevindt zich hier het grootste openbare strand van het Tisza-meer. In deze grote baai van Abádszalók kunt op het gras en een gedeeltelijk zandstrand heerlijk genieten van alles wat met water heeft te maken. U moet dan denken aan: zwemmen in een gemiddelde watertemperatuur van 24 graden, gebruik maken van een superglijbaan, springkussens, waterfietsen of kano varen. Maar ook waterskiën, jetskiën, para-sailing of plaatsnemen op een 6-persoons banaan of op een meerpersoons zwemband achter een motorboot. Daarnaast is er een overvloed aan restaurants en drinkgelegenheden waar u heerlijk op een terrasje kunt genieten van een nog zeer betaalbaar glaasje bier of frisdrank. In de zomermaanden wordt er voor de toerist een speciaal programma samengesteld om u te vermaken zoals strandvoetbal- en volleybaltoernooien, paardenshows, folkloredagen, live muziek, karaoke, disco en muziekconcerten. In Abádszalók is het ook mogelijk om een boot te huren om hiermee op de Tisza een grote meerval te vangen. Dit gebied is bij uitstek geschikt voor de visser. Kortom Abádszalók biedt alles voor een onvergetelijke vakantie en dit in combinatie met de gastvrije lokale hongaarse bevolking. Kom genieten van dit waterparadijs op aarde! 

 

Waterplezier op het Tiszameer bij Abádszalók

 

Álompart (Droomoever), hier bevindt zich het recreatiegebied Tiszanána op de rechteroever van de rivier de Tisza. Hier vindt u in de zomer een gevarieerd zomerprogramma met o.a. fanfare-, zigeuner- en folklorefestivals. In Poroszló en Sarud worden jaarlijks duizenden vissers ontvangen die zich in het voorjaar storten op de meerval en in het najaar op de snoek.

 

De haven Albatrosz Kikötö in Tiszafüred 

 

Berekfürdö, deze gezellige vakantieplaats dankt zijn populariteit aan het 56 graden warme thermaalwater dat vanuit een 1224 m diepe bron omhoog borrelt. Het water heeft een heilzame werking op aandoeningen aan het bewegingsapparaat, gewrichtspijnen en rugklachten. Het kuur- en openluchtbad heeft een overdekt thermaalbad met 2 zwembaden en een openluchtbad met 7 zwembaden.

 

Stadhuis in Debrecen Hongarije

 

Debrecen, deze stad ligt ca. 22 kilometer ten noordoosten van Hajdúszoboszló aan de rand van de Hortobágy-poesta. Debrecen wordt ook wel de ‘calvinistisch Rome’ of ‘Hongaars Genéve’ genoemd. Deze namen zijn ontstaan doordat de burgers zich in 1540 aansloten bij de leer van Calvijn en er een vestigingsverbod voor andersgelovigen kwam. Bezienswaardig is de Grote Gereformeerde Kerk (Reformatus Nagytemplom) waarin de grootste klok van Hongarije, de Rákóczi-klok, hangt. Deze klok werd gemaakt van uit de Dertigjarige Oorlog buitgemaakte kanonnen en weegt maar liefst 10.000 kilo. Verder kunt u de St. Annakerk en het Csokonai-theater (één van de meest opmerkelijke en mooiste gebouwen van Hongarije) bezichtigen of slenteren door de gezellige binnenstad. Debrecen is het culturele en economische centrum van de laagvlakte. Een van de populairste worstensoorten in Hongarije draagt de naam van deze stad: de Debrecziner is geliefd bij fijnproevers over de hele wereld.

Deze licht gerookte worstsoort wordt van rund- en varkensvlees gemaakt en dankt zijn glanzend rode kleur aan de edel zoete paprika. De Debrecziner wordt alleen per paar verkocht en is zowel gekookt als gebraden een lekkernij.

Veel Hongaarse recepten krijgen hun speciale smaakt van deze worst. In tegenstelling tot de gerookte worstsoorten die hard worden tijdens het koken, blijft de Debrecziner ook na een langere kooktijd nog lekker zacht en sappig. Dat komt door het knoflook in het vlees dat tijdens de bereiding van de worsten wordt toegevoegd.  

Recept: Debreceni Krumpli egytál (Debrecziner aardappelgerecht)

Ingrediënten:

- 100 gram gerookt spek
- 2 kleine uien
- 1/2 tl paprikapoeder
- 2 paar Debrecziners (circa 400gram)
- 800 gram aardappelen
- 200 gram vet
- zout
- 1 bosje peterse

Snijd het spek in dunne reepjes en bak het langzaam uit. Snipper de uien en fruit ze in het spekvet. Neem de pan van het vuur, voeg het paprikapoeder en wat water toe. Voeg de worstjes (met vet) toe en kook ze 7-8 minuten zacht mee. Haal de worstjes uit de pan, snijd ze in dikke plakken, leg ze terug en kook het braadvocht in. 

Karcag, is een echte marktstad die bekend staat om zijn zwart geglazuurde aardewerk, kant en volkskunst zoals de borduursels op de bontmantels van de schapenherders. De Zádor-brug is de enige rivier in Hongarije waar geen water onderdoor stroomt; de rivier is al lang geleden uitgedroogd.  In de Herberg van Szélmalom, die dienst doet als de zuidelijke toegangspoort tot het Nationaal Park Hortobágy, wordt het bijzondere leven van de Hortobágy-poesta tentoongesteld. 

Kecskemet, deze stad ligt in het centrum van de “Fruittuin van Hongarije”, tussen de Donau en Tisza. Op een gebied van 40.000 ha. Staan ruim 1 miljoen fruitbomen en groeien druiven die jaarlijks goed zijn voor een kleine 300.000 hl. Wijn. De meest verbouwde vrucht is de abrikoos, waarvan de bekende barackpálinka (abrikozenbrandenwijn) gestookt wordt. De aanduiding fruittuin is derhalve niet overdreven, zeker niet sinds ook de zuidelijke Bugac-puszta voor een deel ontgonnen en vruchtbaar gemaakt werd.

 

Hongarije is de nieuwe graanschuur van Europa

 

Bezienswaardigheden zijn:
- Geboortehuis van de schrijver József Katona aan de Bánk Bán utca. De straat is genoemd naar het grootste werk van deze schrijver. Bánk Bán: een nationale tragedie die door Ferenc Erkel van muziek werd voorzien. Voor het stadhuis op het Kossuth tér is een gespleten stenen kubus geplaatst; dit is de plek waar Katona in 1830 aan een hartaanval overleed.
- Stadshuis (1893-1896)
- Cifra-paleis aan het begin van de Rákóczi út, bij het Szabadság tér.

Poroszló, is een echt authentiek dorpje met circa 3.000 inwoners, op een 145km afstand van Boedapest en gelegen aan de doorgaande weg Nr. 33 naar Debrecen. Poroszló ligt aan de oever van de rivier de Tisza maar ook direct aan het Tiszameer en op een afstand van circa 9km van Tiszafüred. Het is een nog een echt wild watergebied met wilgen, zeldzame vogels, eilandjes, watervogels en diverse soorten klein wild. Dit gebied wordt ook wel de Biesbosch van Hongarije genoemd.

 

Met de kano en Hongaarse Vizsla op het Tiszameer

 

Leuke activiteiten in deze regio voor u kunnen zijn:
- Tiszameer, unieke plaats voor liefhebbers van watersporten, zwemmen, vissers en jagers.
- Bezoek van het op de Unesco Werelderfgoedlijst staande "Vogelreservaat". Dit kunt u doen om over een studieweg (over houten steigers) bij het Tiszameer de flora en fauna te ontdekken. Tevens kunt u op een hoogte van 12 meter 2 vogelreservatiehutten bezoeken.
- Het regionale museum te bezoeken voor de oorspronkelijke boerencultuur en oude vismethoden.
- Bezoeken van de Calvinistische kerk, de Rooms-Katholieke kerk, Dorpshuis en het Herenhuis van de Familie Graefl.
- Ook heeft Poroszló zelf een prachtige baai om heerlijk te genieten van het Tiszameer en Tiszarivier.

 


Huur in de haven van Albatrosz Kikötö een vissersboot   

 

Szolnok, ligt direct aan de Tisza in het comitaat Jász-Nagykun-Szolnok en op een kleine 100km afstand van de hoofdstad Boedapest. Men rijdt de stad binnen over de Tiszabrug en via de straten 'Szabaság tér' en de 'Kossuth utca' bereikt het centrum in. Hier bevindt zich het raadhuis en het museum (Damjanich Janós) genoemd naar de Generaal uit de vrijheidsoorlog van 1849. In dit museum zijn vondsten uit de prehistorie, uit de tijd van de volksverhuizingen en uit de tijd van de Turkse overheersing in Hongarije te vinden.
In het begin van de 20-ste eeuw werd er een kunstenaarsgroep opgericht en van hen vindt men nog vele beelden en schilderijen in deze stad. Bekende kunstenaars uit die tijd waren Lászlo Mednyánszky en Adolf Fényes.

Bezienswaardigheden zijn o.a. de oeverpromenade aan de Zalka Máté Sétány, het voormalige barokke franciscanenkerk en -klooster en synagoge uit 1898. 
Door de ligging aan de Tisza heeft deze plaats een grote aantrekkingskracht op toeristen, door de vele ontspanningsmogelijkheden zoals waterrecreatie, thermaalbaden en een groot aanbod van culturele bezienswaardigheden.   

Tiszacsege, de grootste schat is het geneeskrachtige bronwater dat met een temperatuur van 81 graden vanuit een 1150 m diepe bron ontspringt. Bijzonder geschikt voor patienten met reuma en spierpijn.

foto met tekst: Waterplezier in Tiszafüred  

Tiszafüred, is één van de populairste vakantieplaatsen aan het Tisza-meer. U kunt hier op de dode rivierarmen met een bootje midden tussen de waterlelies doorvaren. Het openbare strand (Szabadstrand) is voorzien van gras tot aan de waterkant. Ook zeker aan te bevelen is het thermaal- en openluchtbad. 

Tiszavalki-Bekken (Tiszavalki-Medence), heeft een vogelreservaat wat staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Meer dan 1.000 broedparen waaronder blauwe reigers, zilverreigers, kwakken en aalscholvers leven in dit goed beschermde gebied. 

 

    

Tisza-valki vogelreservaat

 

Het Hortobágy Nationaal park is 520 km2 groot en de Hortobágy-poesta is het kerngebied van dit nationale park. In dit schitterende natuurreservaat, waarvan het grootste gedeelte uit alkalische steppebodem met kort gras bestaat, komen veel zeldzame planten en vogels voor. Uniek in Midden-Europa zijn de hier voorkomende fata morgana’s.
Ook zeer bijzonder is de, tussen 1827 en 1833 gebouwde, stenen Negenbogenbrug. Deze brug vindt u bij het plaatsje Hortobágy en is 92m lang. Het is één van de meest gefotografeerde bouwwerken van Hongarije. Het staatslandgoed Hortobágy is bekend geworden dankzij het fokken van paarden van het Nónius-ras. Bij de wereldtentoonstelling in Parijs werden paarden van dit ras tot het meest ideale paard verkozen. Op het staatslandgoed Hortobágy worden in het hoogseizoen de beroemde Hongaarse paardenshows georganiseerd.

 

  

Terug in de tijd met paard en wagen. Bezoek de ongekende paardenshow van de Csikós in het Hortobágy Nationale park

 

Mangalicavarken, ook wel Mangalitsvarken genoemd, worden vooral in de Balkanlanden gefokt. Dit varken komt vooral voor in Hongarije en worden slechts per tiental geëxporteerd naar andere landen zoals Engeland en Zwitserland. Zijn oorspronkelijke naam is Servisch en betekent 'Varken met veel vet'. Daarbij komt dat het vet aan de Mangalica veel gezonder is door een ideale samenstelling van verzadigde en onverzadigde vetten. Het vlees is hierdoor ook zeer sappig en smaakvol. Ook bijzonder is de beharing want ze hebben een soort schapenvacht waardoor ze veel vaker buiten kunnen lopen dan normale varkens. In de winter hebben ze het minder snel koud en in de zomer zullen ze minder snel verbranden.

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Tiszameer en Poesta Hongarije 

 

Toeristische informatie Midden-Hongarije

 

Agárd, is de belangrijkste badplaats van het Velence-meer, een watersportcentrum met sportvisfaciliteiten en havens voor de zeil- en roeisport. 

Bakony-Gebergte, in de 19e eeuw vormde dit gebergte, een aaneengesloten en ondoordringbaar bosgebied. Het hoger gelegen gedeelte van het Bakony is een beschermd natuurgebied met prachtige  beukenbossen en schilderachtige dalen met kabbelende beekjes. Voor de grottenliefhebbers is het een waar paradijs met circa 1.100 grotten in de Likas- en Csatar-berg. Naast dit alles komt u er ook hertenbokken, herten, moeflons, wilde zwijnen en wilde katten tegen daarbij leven er nog 104 beschermde vogelsoorten in de bossen van het Bakony.  

Csesznek, is een van de mooiste plaatsen van het Bakony. Op de top van de berg bij de rand van het plaatsje stond al in 1263 de gotische burcht van Csesznek. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken al is het alleen maar om het prachtige uitzicht over de omgeving.

Het prachtige porcelein van Herend is wereldberoemd en onder andere zeer geliefd bij het Engels en Weense koninklijk huis. De mooiste, uitsluitend handgemaakte produkten van de in 1826 opgerichte porceleinfabriek zijn een met 250 rozen versierd fruitmandje, een veldfles met gebroken wand, serviezen met vlinders en de haan van Herend.

 

Herend porcelein

 

Székesfehérvár, is een zeer oude Hongaarse stad die al in 972 gesticht werd als Alba Regia. De naam betekent letterlijk: 'Stoel Witte Burcht', en verwijst naar de unieke status die het ooit had. De stad was de hoofdkerk van de Hongaarse koningsstad en vijf eeuwen lang was het hier gevestigd. Hier zijn in totaal 37 koningen en 39 koninginnen gekroond en liggen er vijftien vorsten begraven.

 

Székesfehérvár - Stad der Koningen in Hongarije

 

Velencemeer, het meer van de zonneschijn dankt zijn bijnaam aan de gemiddeld 2050 zonuren die er jaarlijks schijnen. Het ideale vakantieoord tussen Boedapest en het Balatonmeer is vanaf de vroege lente tot de late herfst een ideaal vakantieoord. Het 26km2 grote meer is gemiddeld 1,2 meter diep, is rijk aan mineralen en heeft zijdeachtig, verkwikkend water.

 

Heerlijk recreëren en zwemmen in het Velencemeer

 

Veszprem, de koninginnenstad is de bijnaam, de stad aan de Sed is de eerste stad in Hongarije welke de eerste bisschopszetel bezat. De bisschop genoot het privilege de Hongaarse Koningin te mogen kronen. In deze stad treft u een groot aantal historische objecten aan welke allemaal de moeite waard zijn om te bezoeken.

 

Panoramische blik op Veszprem 

 

Bekijk hier ons huizenaanbod in de regio Midden-Hongarije

 

Toeristische informatie Balatonmeer

 

Keszthely, de hoofdstad van het Balatonmeer en tevens de culturele hoofdstad, al in de tijd van de Romeinen was dit een belangrijk handelscentrum. Nu wonen er ruim 30.000 inwoners. Bekende attractie voor de toeristen is het Festetics-kasteel, schitterend met zijn torens, mooie poort en de 101 vertrekken. Het kasteel is jaren bewoond geweest door de familie Festetics. Ook zij hebben een grote bibliotheek opgezet (ruim 80.000 boeken) "Helikon". Een groot deel van het kasteel is ingericht als museum met compleet intact zijnde kamers maar in de zomer worden er ook regelmatig muzikale concerten gegeven.

 

 Het Festetics kasteel in Keszthely

 

Keszthely is gelegen aan de voet van het Keszthely-hegység, een met loofbomen en wijnranken bedekt gebergte. In het begin van de jaartelling stichtten de Romeinen een vesting in de buurt van de toen al bewoonde plaats. Van recentere datum is de bouw van de Franciscanenkerk (1386), die in de 16e eeuw werd uitgebreid tot vesting toen de Turken stad en land onveilig maakten: anno 1650 overvielen en plunderden ze het stadje. Door de stichting van de Georgikon landbouwhogeschool in 1797 ging Keszthely een rol spelen in het culturele leven van Hongarije.

 

 

 Een gezellige rondrit in Keszthely

 

Andere bezienswaardigheden zijn:

Balatonmuseum
Franciscanenkerk
Stadhuis
Pethóhuis, waar de componist Karóly Goldmark in 1830 geboren werd
Festetics-kasteel
Helikonmuseum (onderdeel van het het Festetics-kasteel) 

 


Heerlijk strand aan het Balatonmeer

 

Cserszegtomaj, ligt op 5 minuten rijden van Keszthely en Héviz, een uitgestrekt dorp met landhuizen en villa's aan de rand van het Nationale Park. Deze omgeving leent zich voor de toeristen bijzonder om heerlijk te wandelen en fietsen.

 

Gyenesdiás, Éen van de meest populaire badplaats aan de noordzijde van het Balatonmeer is Gyenesdiás. Men biedt de toerist een groot aantal ontspanningsmogelijkheden zoals twee mooie stranden met o.a. een speeltuin, glijbaan, natuurlijk zwembad, volleybal velden en kinderanimatie. Tijdens uw dagje aan het Balatonmeer kunt u heerlijk eten in de diverse restaurants onder het genot van een glaasje wijn of een biertje van de tap.

 

 Pottenbakkerij J & A Kerámia in Gyenesdiás

 

Tapolca, een stadje met ruim 17.000 inwoners  dankt zijn betekenis aan de de bauxietwinning echter hierdoor zakte ook het waterpeil in de karstgrot. Gelukkig is inmiddels het waterpeil zodanig verhoogd dat de tochtjes in kleine peddelboten zijn hervat. De ingang hiervan is op Kisfaludy utca 3 van april t/m oktober. Direct in de buurt ligt ook het kleine plaatsje "Kispáti". Zeker de moeite waard om hier een tot ruïne vervallen romaanse kerk te bezoeken die in 1414 in gotische stijl is herbouwd. Ook kunt u hiervanuit nog een wandeling te maken naar de dode vulkaan "Szentgyörgy-hegyi tájvédelmi körzet" en omvat hellingen van de vulkaan waarop 80m dikke basaltlagen liggen die bijzondere vormen hebben aangenomen.

Héviz, is één van de bekendste kuuroorden van Europa met zijn circa 6.000 inwoners en is gelegen 6 kilometer noordwestelijk van Keszthely. Het meer is in een groot park gelegen met een oppervlakte van 5 ha en een maximale diepte van 36 meter. Jaarlijks bezoeken zeker honderduizend mensen deze kuurplaats. Het water in het meer is licht radioactief en bevat verder zwavelverbindingen en zuurstof in oplossing. Door deze samenstelling zijn er een bijzondere flora en fauna ontstaan. In het meer bevinden zich bacterieën en algen die alleen in Héviz voorkomen. Hieruit moet een heilzame werking voor patienten met reuma, spier- en gewrichtsziekten uitgaan. In de winter heeft een temperatuur van ca. 23 graden en in de zomer ca. 35 graden celcius. Van het water, maar ook van de modder op de bodem wordt in het nabijgelegen sanatorium dankbaar gebruik gemaakt. Bij binnenkomst in de grote hal van het sanatorium is de zwavelgeur zeer goed waarneembaar. Aan het park is een ‘winkelstraatje’ verbonden, waar u souvenirs kunt kopen en een eenvoudig hapje en drankje kunt nuttigen.

Zalaszántó, in de bossen hebben Boeddhistische monniken - een Stupa- , een tempel gebouwd.Het is wit met een grote koepel en een groot beeld van Boeddha. Deze tempel is in 1992 door boeddhistische monniken gebouwd en door de geestelijk leider van Tibet - de Daila Lama- in 1993in Hongarije ingewijd. Het standbeeld is door Zuid-Korea geschonken en is de enige Boeddhistische tempel in Hongarije.
Wie iets bijzonders wil zien tijdens de vakantie, bezoek deze schitterende Tempel van Zalaszántó.

 

Zalaszanto 

 

Zalakáros, ligt ten zuiden van het Balatonmeer en dichtbij het vliegveld "Fly Balaton" in Sármellék. Ook niet ver van het nieuwe Grand Prix motorcircuit "Balatonring" in Sávoly. Hier ligt ook het thermaalbad waar per minuut meer dan 830 liter thermaalwater van 96 graden naar boven komt. Mensen met reumatische klachten en aandoeningen aan het zenuwstelsel kunnen hier terecht. Daarnaast is het een groot zwemparadijs voor jong en oud.

Zalaegerszeg, is de provinciehoofdstad van Zala en bevindt zich op circa 40 km van het Balatonmeer. Voor een modern meer glijbanen en water-attracties moet u zeker Aqua City bezoeken. 

Op slechts een afstand van 15 minuten vanuit Keszthely ligt in de plaats Balatonedrics het "Afrikamuseum". Er bevindt zich o.a. een collectie van Afrikaanse gebruiksvoorwerpen zoals speren, geweren en slagtanden. Voor de kinderen is er een gelegenheid voor kameelrijden en verder zijn er buiten nog diverse andere diersoorten te bewonderen. Een leuk uitstapje voor de kinderen op een bewolkte vakantiedag.

 

 

Kamelen in het Afrikamuseum

  

Nemesvita, een park wat eruit ziet als in het Wilde Westen met cowboys en indianen. Je kunt er allerlei dingen doen, zoals goud wassen, paardrijden, trampoline springen, boogschieten, lasso werpen en nog veel meer. Er wordt ook een Western show gegeven en paarden demonstraties daarbij is er nog een grote speeltuin.  

Kis Balaton, wat betekent Klein Balaton is een vlak, moerasachtig gebied met tienduizenden vogels die vertoeven in de rietvelden. Van de 370 vogelsoorten die in Hongarije voorkomen nestelen er hier zo'n 150. Een zeldzame vogel is de Zilverreiger. Een prachtig natuurreservaat met uitkijktorens, een indrukwekkende brug over een meer vol met vissen, vogels en waterpartijen. Onder begeleiding kunt u ook het vogeleiland Kanyavár bezoeken.

 

 

Kis Balaton

 

 

Ook zeker een bezoekje waard is het enige buffelreservaat in Europa "Kápolnapuszta".  Buffelreservaat

 

Tihany, is het schiereiland in het Balatonmeer. Dit schiereiland (Félsziget) is rijk aan schatten en een gewilde locatie voor vrijetijdsschilders. Het eiland heeft een oppervlakte 12km2 en wordt omringd door 160-230 meter hoge heuvels en werd anno 1952 vanwege het vele landschappelijke schoon tot natuurreservaat verklaard. Het is zeker één van de mooiste plekjes aan het Balatonmeer, ook leuk is om van hier met het pontje het Balatonmeer over te steken.

Het eiland zelf bestaat uit dikke lagen basalt, die de resten zijn van wat een uitgedoofde dubbele vulkaan in de loop der tijd heeft uitgebraakt. Ook nadat tientallen hete bronnen tot rust waren gekomen is het eiland in het bezit van de mens gekomen. Uit deze tijd zijn er nog sporen terug te vinden van o.a. een groot aarden burchtwal en dit van nog voor het eerste millennium voor onze jaartelling.
In 1055 is er door András I, de orde van Benedictijnen een abdij gesticht. In die tijd werd het schiereiland geruime tijd door uit Rusland afkomstige monniken. Zij waren het die de, tegenwoordig te bezichtigen, holen uit de rotsen hakten. De benedictijnenabdijkerk, waaronder zich het graf van András bevindt, is van binnen versierd met houtsnijwerk en schilderingen. Vanaf deze plaats is het uitzicht formidabel en wordt dan ook jaarlijks door duizenden toeristen bezocht.

In het vroegere klooster vindt nu het Balatonmuseum: een tentoonstellingsruimte, waarin de geschiedenis van de scheepvaart en van de streek rond het meer uit de doeken wordt gedaan. Eena ander museum heeft onderdak gekregen in twee lemen vissershuisjes, waarin onder meer werktuigen, meubelen, een vissersboot en een aardwerkmakerij zijn ondergebracht.

Aan de oostzijde ligt een klein badplaatsje en hier splitst zich ook de weg naar Tihany van de hoofdweg nr. 71. Na een tijdje komt u bij de veerhaven Tihany-móló (alleen voor passagiersboten) en het instituut voor biologisch onderzoek. Wederom splitst de weg zich dan weer en de ene tak gaat omhoog naar het oorspronkelijke dorpje Tihany en de ander naar de oever om bij de steiger van Tihany-rév te eindigen. Hier vertrekken autoveerponten naar de overzijde van het Balatonmeer en wel naar de plaats Szántódi-rév.  
De abdijkerk is voor de Hongaarse bevolking erg belangrijk. In de bibliotheek van Pannonhalma wordt namelijk de stichtingsakte van de abdij bewaard. In deze akte komen naast het Latijn, ook voor het eerst in geschreven teksten de Hongaarse taal voor. Het oorspronkelijke klooster dateert uit de 11de-eeuw maar helaas is hier door een brand in 1683 niets meer van over. Daarnaast werd op bevel van de keizer in 1702 de ruïne ook nog eens opgeblazen. 

 

Abdijkerk in Tihany

 

Het huidige bouwwerk is een schitterend product van de tijd van de barok en is ontstaan tussen 1740 en 1754. De mooiste beelden zijn van de heilig verklaarde koningen István en László en de HH. Benedictus en Scholastica bij het hoofdaltaar. Ook kunt u hier schitterende fresco's bewonderen van de restauratiefase aan het eind van de 19-de eeuw.
Wel origineel is de crypte, die de brand wel heeft doorstaan. Hierin liggen de stichter van de Abdij met z'n vrouw begraven. Voor muziekkenners  is het bijwonen in de zomermaanden van de concerten op het door Stuhlhof vervaardigde orgel een bijzondere ervaring. Vergeet naast al deze culturele bezienswaardigheden niet af en toe over de muur te kijken en te genieten van het verre uitzicht op het Balatonmeer en omgeving.   

Verdere mogelijkheden om te bezoeken zijn nog: Het volkenkundig museum met diverse gebouwen door de stad, het bezoeken van de 2 kratermeren namelijk het Belsö-tó (bijzonder rijk aan vis, karpers en palingen) en het Kölsó-tó (bijzonder belangrijk  als broedplaats voor vogels). Door dit laatste is het gebied van circa 1.100 ha genaamd 'Tihany tájvédelmi körzet' opgenomen in het nationale park 'Balaton-Hoogland'.

Voor de wandelaars onder ons zijn er veel gemarkeerde wandelroutes uitgezet en kunt u tochten maken naar de warmwaterbronnen , de Csúcs-hegy en de Óvár met de kluizenaarscellen.  Ook op de hellingen van de Csúcshegy (‘spitsberg’232 meter), te bereiken via een wandelroute, worden geneeskrachtige kruiden gekweekt voor de farmaceutische – en cosmetica-industrie.   
    
Badacsony, gelegen rondom de gelijknamige dode vulkaan waarvan de zuidelijke helling van oudsher benut wordt voor de wijnbouw. De steenwinning is echter stopgezet en het hele gebied , waar prachtige basaltformaties te zien zijn, is onder bescherming geplaatst. U vindt hier o.a. varens, korstmossen, wilde orchideeën en andere min of meer zeldzame planten. Op de basaltrotsen komen salamanders voor, in de moerasgebieden leven kikkers en het is een waar paradijs voor vele vogelsoorten zoals valken, zwarte spechten, ijsvogels en blauwborsten.

Szigliget, aan de noordkant van het Balatonmeer tussen Keszthely en Badacsony ligt Szigliget. Door het beklimmen van de Kasteelburcht heeft u een schitterend uitzicht over het Balatonmeer, wijngaarden en de dorpjes in de omgeving.

 

 De burcht van Szigliget

 

Balatonfüred, deze badplaats aan het Balaton is het oudste kuur- en vakantieoord van Hongarije. Hier voer in het verleden de eerste stoomboot, hier werd de eerste zeilvereniging opgericht en hier lieten bekende personen in de vorige eeuw voor het eerst hun villa’s bouwen. De in eclectische stijl ontworpen villa van de grote romancier Mór Jókai (1825-1904) is nu een museum (Honvéd utca 1) en toont de originele en persoonlijke voorwerpen van de dichter.

 

 Mooie ligplaatsen en goede voorzieningen

 

Al driehonderd jaar worden in Balatonfüred hartpatiënten behandeld met behulp van zuurhoudend water. Dit bronwater kan worden geproefd in de ‘drinkhal’ Lajos Kossuth. Ook wordt het als drinkkuur aangeraden tegen suikerziekte en spijsverteringsstoornissen. In de gang van het sanatorium (Gyógy tér) hangen de gedenkplaten van het Pantheon van het Balaton, in de theaterzaal wordt sedert honderdzeventig jaar op elke laatste zaterdag van juli de koningin van het Anna-bal gekozen. Langs de kust, op de wandelpromenade Tagore, staan beelden, gedenkplaten en herinneringsbomen van vele Hongaarse en buitenlandse culturele grootheden. In de maand mei vindt bij de rozentuin de seizoensopening van het Balaton plaats. Een bijzondere aanblik bieden verder de argoniet-stenen in de muren van honderdtwintig meter lange Lóczy-grot (aan het einde van de weg Öreghegyi utca). Het Koloskadal, de bron of het Jókai-uitzichtpunt vormen tenslotte een mooi doel voor een wandeling.

 

 

 Zeilwedstrijd op het Balatonmeer

 

Bekijk ons mooie huizenaanbod in de regio Balatonmeer en omgeving

 

Balatonmeer en omgeving

 

Dit prachtige grootste binnenmeer van Europa met een immense oppervlakte van 597 km², wordt door Hongaren ook wel de Hongaarse Zee genoemd. De temperatuur is er nooit te hoog, maar vanwege het zachte Mediterrane klimaat juist zonnig en zacht. Het ideale klimaat voor de uitgestrekte Hongaarse wijngaarden, met een wijncultuur die stam uit de Romeinse tijd. Stelt u zich eens voor om met een Hongaarse lekkernij en een goed glas wijn in de hand op deze zachtgolvende azuurblauwe zee te dobberen. De hemel op aarde. En krijgt u het te warm, dan neem u een duik in het verrissende water met een gemiddelde temperatuur van maar liefst 25° graden.

 

Windsurfen op het Balatonmeer

 

Het Balatonmeer is de ideale plek voor alle vormen van watersport en een heerlijke strandvakantie. U kunt er vissen, zeilen of deelnemen aan een van de vele andere activiteiten. U vindt er een combinatie van ontspanning, cultuur en mooie bezienswaardigheden. Betoverende namen die het bezoeken waard zijn, zoals het schiereiland Tihany en voor het uitgaansleven Siofok. Voor het snuiven van cultuur is een bezoek aan Fort Sümeg zeker de moeite waard. Wat te denken van de hoofdstad aan het Balatonmeer Keszthely. En ook het wereldberoemde kuurbad Héviz hoort natuurlijk in dit rijtje thuis.

Laat u meevoeren door de wind en geniet van een heerlijk ontspannen vakantie in de grootste en warmste binnenzee van Europa!

 

Bekijk ons mooie huizenaanbod in de regio Balatonmeer en omgeving

 

Klik hier om meer toeristische informatie over het Balatonmeer en omgeving te lezen

 

Veelgestelde vragen

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over uw reis naar Hongarije en over het boeken van een mooie vakantie bij Ten2Ten Reizen. Uiteraard kunnen wij al uw vragen per mail of per telefoon beantwoorden. Om u echter nog sneller van dienst te kunnen zijn, hebben wij al een mooi overzicht gemaakt van de meest gestelde vragen die wij ontvangen. Wellicht staat uw vraag en antwoord al in dit rijtje. Bekijk dus snel onze rubriek veelgestelde vragen en laat het vakantieplezier sneller beginnen!

Verhuur uw vakantiehuis

U heeft een vakantiehuis in Hongarije? Heeft u er wel eens over gedacht om dit huis te verhuren? Dan bent u bij Ten2Ten Reizen aan het juiste adres. Wij nemen u alle zorgen uit handen.

Graag informeren wij u over alle mogelijkheden. Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier. Wilt u liever persoonlijk contact? Bellen kan ook. Wij helpen u graag met een deskundig advies.

Neem contact met ons op

Fijn dat u gebruik wilt maken van onze diensten. Wij helpen u graag persoonlijk verder met het boeken van een mooi vakantiehuis of een bezienswaardige rondreis in Hongarije. Neem contact met ons op om al uw wensen te bespreken:

Ten2Ten Reizen is onderdeel van 'Van Tuijl Recreatie'
Burg. H. Blokstraat 25
4286 CB Almkerk

Telefoon: 0183-302882

Uiteraard kunt u al u vragen en wensen ook aan ons mailen, door gebruik te maken van ons contactformulier. Wij nemen binnen 1 werkdag contact met u op.